Bij droge ogen zit er te weinig traanvocht in de ogen of het traanvocht werkt minder goed. Droge ogen komt veel voor in alle leeftijdscategorieën en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan plotseling ontstaan maar we zien vaak dat droge ogen een chronisch (langdurig aanwezig) probleem is.
Welke klachten kunnen ontstaan?
Droge ogen kunnen heel veelzijdig zijn. U kunt o.a. last hebben van een vermoeid gevoel, branderige tranende ogen, (wisselend) onscherp zicht, rode ogen, zandkorrel gevoel en vastgeplakte oogleden. U heeft echt last van de ogen.
Hoe werkt de traanlaag?
Het traanvocht wordt aangemaakt door de traanklieren en beschermt de ogen tegen stof, bacteriën, uitdroging en beschadiging. Bij elke knipperslag krijgt het oog een beschermend traanlaagje die bestaat uit 3 lagen (water, lipide, mucine). Alleen een waterig laagje is niet voldoende. In de ooglidranden zitten talgkliertjes (meiboomkliertjes). Deze talg zorgt voor een olielaag (lipide laag) die over de traanlaag komt te liggen. De mucine laag zorgt ervoor dat het waterige laagje binding heeft met het hoornvlies (het voorste doorzichtige weefsel van het oog).
Bij het sluiten van het oog komt er een waterig deel over het oog te liggen. Wanneer de ogen tijdens een knipperslag opengaan komt er een olielaagje over de waterlaag te liggen. De olie komt uit de meiboomkliertjes welke zich in de ooglidranden bevinden en zorgen ervoor dat de tranen niet zo snel verdampen. Indien één van deze lagen niet goed werkt ontstaat een droog oog.
Oorzaak droge ogen klachten
De oorzaak van droge ogen kan veelzijdig zijn. Bijvoorbeeld door niet vaak en goed genoeg te knipperen, medicatie gebruik, leeftijd, hormonale wisselingen, ziekten (o.a. reumatoïde artritis, Sjögren), refractielaserbehandeling van de ogen, werken met schermen zoals telefoon, computer en tv. Maar ook omgevingsfactoren kunnen een oorzaak zijn van de droge ogen. Hierbij kunt u denken aan airco of luchtventilatie in de auto. Om kwalitatief een goede traanlaag te krijgen spelen wimpers, meiboomklieren in de ooglidranden een belangrijke rol.
Wanneer we korstjes op of tussen de wimperharen vinden dan noemen we dit een blefaritis of wel een ontsteking van de ooglidranden. Oogleden kunnen hierdoor rood en geïrriteerd raken of gaan jeuken. Door blefaritis vermindert de traankwaliteit waardoor er een droog oog ontstaat.
Meiboomkliertjes zorgen voor de olielaag in de traanlaag. Als de meiboomkliertjes niet goed hun werk kunnen doen korten we dit af met MGD (Meibomian Gland Dysfunction). Bij een knipperslag komt olie uit de kliertjes en verdeelt zich over het oog. Gebeurd dit minder vaak of niet goed genoeg dan wordt de olie in de meiboomkliertjes steeds dikker en komt er steeds moeilijker uit. Dit heeft als gevolg dat de tranen een slechte kwaliteit krijgen en snel opdrogen waardoor er een droog oog met irritatieklachten ontstaat.
Een traanoog kan ontstaan als de ogen te droog zijn. Het lichaam probeert het oog te beschermen tegen de prikkeling van droge ogen waardoor er te veel tranen naar het oog worden gestuurd. Deze tranen zijn van mindere kwaliteit en heten reflextranen. Deze reflextranen lopen dan over de wangen weg.
Traanogen kunnen ook ontstaan door een verstopt traanbuisje. Dit kan door meerdere oorzaken ontstaan. De tranen zoeken dan een andere weg en lopen over de wangen weg.
Tips
Droge ogen klachten kunnen hardnekkig zijn en moeilijk te behandelen. Het kan zijn dat een oogdruppel voorgeschreven door uw huisarts uw klachten niet voldoende verlicht. OZCT heeft een ruim assortiment van verschillende oogdruppels met extra voeding en vitamines. Ook kunnen warmtemaskers en schoonmaakproducten een positief effect hebben op de aanmaak van goede tranen. Wij adviseren u hier graag over.
Heeft u een vraag of wilt u meer informatie, stuur ons een berichtje door het formulier volledig in te vullen. Het maken van een afspraak kan uitsluitend telefonisch.
Telefoon